De diagnose achalasie is een zeldzame diagnose. De klachten van achalasie kunnen lijken op andere ziektebeelden, zoals ziekten die vernauwingen van de slokdarm kunnen geven en ook op klachten passend bij de refluxziekte. Vaak gehoorde klachten zijn slikproblemen. Patiënten hebben het gevoel dat het eten 'blijft hangen' achter het borstbeen. Ook het opgeven van veel slijm uit de slokdarm, het niet goed 'zakken' van voedsel, pijn op de borst, het herkauwen van voedsel lang nadat het gegeten is, het niet goed kunnen eten en afvallen worden genoemd. Mensen die onbehandelde achalasie hebben eten vaak al langer kleine beetjes en vaker verdeeld over de dag. Soms helpen bepaalde bewegingen zoals de nek strekken of schouders naar achteren bewegen om het eten te helpen passeren door de slokdarm. 

Voordat een behandeling kan worden ingesteld, is het belangrijk om zeker te weten dat iemand inderdaad de ziekte achalasie heeft. 

Daarnaast is het van belang om bij patiënten met eerder vastgestelde achalasie; die eerder behandeld zijn geweest en nu opnieuw klachten hebben, te weten hoe het met de lediging van de slokdarm gesteld is.

Voor het vaststellen van de diagnose 'achalasie' vinden vaak meerdere onderzoeken plaats.
De diagnose achalasie kan echter enkel met zekerheid worden gesteld door middel van een slokdarmdrukmeting (manometrie). In het Amsterdam UMC locatie AMC gebeurt een dergelijk onderzoek op het functielaboratorium /motiliteitscentrum van de MDL.

Van het hebben van achalasie kun je niet genezen. Wel kunnen de symptomen ervan verlicht worden.